Učenici Resursnog centra i učenici OŠ "Ivo Visin", ukupno dvadeset i dvoje djece, 10. oktobra, sa profesoricama Tatjanom Došljak i Velislavkom Tešović bili su učesnici manifestacije "Otvoreni dani nauke", koju je po sedmi put organizovalo Ministarstvo nauke Crne Gore.

Na Unirvezitetu Donja Gorica, gdje je organizovana "Fabrika znanja", učenici su prisustvovali predavanjima iz informacionih tehnologija - "Internet of Things (loT) za početnike", zatim "Mala škola web - programiranja", gdje su naučili osnovne korake kreiranja web - sajta, i na kraju "Prihvati izazov - postani IT Girl".

 

U toku predavanja edukatori su nagradili tačne odgovore učenika. Jednu od nagrada osvojio je Dragoljub Ćetković, učenik devetog razreda OŠ "Ivo Visin".

Nakon predavanja, učenici su učestvovali u kvizu znanja o informacionim tehnologijama i bezbijednosti na internetu, boreći se za vrijedne nagrade - mobilne telefone, tablete, računare, ...

Nakon "Fabrike znanja" otkrivali su tajne elementarnih čestica, akceleratora i malo zavirili u najveću laboratoriju na svijetu. Upoznali su mjesto otkrića takozvane božije čestice, Higsovog bozona - CERN, kroz izložbu posvećenu CMS eksperimentu, "Art@CMS", koja je organizovana u Sportskom i kulturnom centru Unirveziteta Crne Gore. Vidjeli su da su fizika i umjetnost povezani na najljepši način.

Na kraju, uz pomoć profesora iz CERN - a, dr Mika Stora iz Švajcarske - izgradili su male detektore čestica - maglene komore, koristeći plastelin, alkohol, plastične čaše. Dok su izvodili eksperiment, posjetila ih je ministarka nauke u Vladi Crne Gore, dr Sanja Damjanović.

Za samo jedan dan, mnogo znanja, nagrada, druženja i lijepih utisaka.

1

2

3a

4

5

6

7

8

9

10